ActualitatCartes de Presó

1er Congrés de l’Estat de Dret: “Força a l’advocacia catalana per defensar la democràcia”

By 5 May, 2018 No Comments

Sota el títol de primer Congrés català de l’Estat de Dret, més de 400 juristes catalans es van aplegar a l’històric paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) per fer inventari de la “tirania jurídica” espanyola envers l’independentisme català i per mostrar un “compromís” per intentar revertir “l’excepcionalitat jurídica” a què està sotmesa Catalunya.

Aquí podeu llegir la carta del president d’Òmnium Jordi Cuixart, llegida durant la cloenda del congrés:

 

Estimadíssims amics,

Estic convençut que el primer Congrés Català de l’Estat de Dret ha sigut un èxit compartit. Des de la presó de Soto del Real i en nom d’Òmnium Cultural us traslladem el nostre més sincer agraïment a tothom qui ho ha fet possible.

Els qui som presos per exercir drets i llibertats democràtiques seguim creient en la justícia, perquè sabem que cap societat madura pot tolerar la mentida, l’amenaça permanent i la repressió. Ha tornat la foscor del passat, l’ombra de la llarga nit que havíem deixat enrere, però la majoria del poble de Catalunya persisteix: hem alçat decididament la bandera de la tendresa, la solidaritat i la dignitat.

Per viure una vida sense por, una vida que valgui la pena ser viscuda.

Ho va dir arran del cas 18/98 l’August Gil Matamala -exemple de generositat i coherència- l’any 2003, coincidint amb els 40 anys de la Comissió de Defensa de l’ICAB: “Pensàvem que veníem a un judici sense proves i ens hem trobat amb un judici sense delictes”. Avui, 15 anys després, l’opinió pública alemanya i europea cada dia és més conscient que la causa dels 9 presos i els 7 exiliats polítics catalans és la causa universal de la democràcia i la llibertat.

 

Una abraçada infinita a l’advocacia catalana, i molta força i intel·ligència en el paper fonamental i històric que us ha tocat afrontar: la defensa de la democràcia, els drets humans i l’estat de dret.

 

Jordi Cuixart

President d’Òmnium Cultural

Presó de Soto del Real, 4 de maig de 2018