ActualitatCartes de Presó

Cuixart: “ Hem decidit no renunciar a ser-hi tots”

By 16 June, 2018 No Comments

Discurs de Jordi Cuixart, reescollit 10è president d’Òmnium Cultural,

a l’Assemblea General de l’entitat celebrada el 16 de juny del 2018 a Barcelona

 

 

Estimadíssims socis i amics,

Gràcies per ser-hi en un dia tan especial, gràcies per ser-hi sempre

Després de 40 anys de dictadura franquista, tenim la certesa que la societat catalana sempre ha respost amb ambició i vocació constructives. El Referèndum de l’1 d’Octubre va ser un punt d’inflexió, una fita que quedarà gravada a la nostra memòria democràtica i un dels grans èxits col·lectius de País. Davant les amenaces de la violència de l’estat, dos milions de persones van exercir el dret a vot. Van demostrar la capacitat de crear col·lectivament.

L’estat espanyol ha intentat aturar el moviment sobiranista per la via de la repressió, amb els nostres empresonaments, l’ofec econòmic i, sobretot, l’intent de confrontar sentiments de pertinença, d’una manera maldestra.

Al marge de la direcció política real que emprengui el nou govern espanyol del PSOE, el sobiranisme democràtic no pot focalitzar la seva estratègia en el moviment antirepressiu: ha de seguir abanderant l’oferta de diàleg permanent, però sense demanar renúncies a ningú. Un diàleg basat en la confiança, que és la base per a qualsevol acord possible.

Ha arribat l’hora que Òmnium Cultural, la principal entitat cívico-cultural d’Europa, enforteixi el sentiment de pertinença col·lectiva, com a pas indispensable per al reconeixement total de la legitimitat de les decisions que prenem el conjunt dels ciutadans de Catalunya.

I ho volem fer situant la cultura com a principal garant dels valors republicans. A partir d’un nosaltres que només ens val si inclou a tothom, si interpel·la a tots els conciutadans i cadascú hi veu reflectida la seva identitat. La cultura és el millor antídot contra la intolerància i el totalitarisme, ens fa ciutadans més lliures i més feliços. No hem de tenir por de compartir amb els veïns que desconeixem.

Ningú, absolutament ningú ha de renunciar a les seves senyes d’identitat sinó tot el contrari, aportar-les i compartir-les esdevé l’enfortiment i la garantia de pervivència per damunt de qualsevol prevalença. La garantia de poder afrontar amb èxit els propers reptes d’aquesta transició nacional que estem vivint. Les llengües mai divideixen, uneixen: l’ús social del català és encara un repte fonamental.

Per això, volem enfortir el model d’escola catalana, la cohesió social, contra aquells qui volen exercir fractures socials inexistents en nom de les identitats confrontades en lloc de complementàries. La lluita contra les desigualtats socials, com la plena igualtat de gènere i la feminització de la societat és també un gran consens de país que enfortirem.

Un altre gran consens de país és la defensa dels Drets Civils i Polítics:  perquè la lluita pel dret a l’autodeterminació, les sobiranies i els drets humans s’ha convertit en una causa universal. Avui més que mai necessitem un Òmnium Cultural fort per no deixar-nos ningú pel camí, aconseguir l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió.

En aquest Judici contra la democràcia, quan Espanya jutja la democràcia, estem davant d’una oportunitat única per internacionalitzar la vulneració de drets i llibertats a l’estat. Amb la unitat d’acció del catalanisme que interpel·li a tota la ciutadania. Els presos polítics i exiliats som un instrument útil de palanca democràtica, no som la representació de cap derrota ni cap renúncia.

Carme, Dolors, Anna, Marta, Meritxell, Clara, Oriol, JORDIS, Raül, Quim, Josep, Carles, Toni, Lluís… Valtonyc, Tamara… i als joves d’Alsasua, una abraçada immensa plena de tendresa.

Estic convençut que l’assoliment de la República serà possible tard o d’hora si aquesta és la voluntat del poble de Catalunya, que aquest tsunami democràtic arriba a la resta dels Països Catalans així com a molts indrets de l’estat espanyol.

Hem d’aprofitar tot el bagatge del catalanisme històric, l’independentisme de la post transició i el conjunt del sobiranisme, però només fent un exercici d’empatia i esforç col·lectiu podrem seguir avançant. Des de la transversalitat i l’interclassisme, de l’aprenentatge actual en sortirem enfortits. Lluny de terminis perniciosos, els processos d’alliberament nacional demanen de tanta determinació i coratge com generositat.

Catalunya s’ha forjat gràcies a l’esforç de molta gent anònima, provinents de milers de lluites compartides que ens han configurat un caràcter propi, ni millor ni pitjor que cap altre, que beu d’una profunda convicció europeista, de cara al Mediterrani i amb un sentiment de respecte sincer cap a la vida i la humanitat. Som eminentment un poble de Pau que vol acollir.

Òmnium no ha tingut ni tindrà mai un full de ruta propi. Però que ningú s’equivoqui: tenim molt clars quins són els grans consensos que volem preservar i potenciar. Òmnium Cultural ha dedicat des del 1961, el millor del seu fer a aquesta vocació de servei honesta. Avui reiterem que no renunciarem mai a ser-hi tots. Tenim tot un univers per compartir.

És un honor seguir fent camí al costat del vicepresident Marcel Mauri i la resta de companys de la junta nacional, les juntes territorials, l’equip tècnic i tots vosaltres, estimadíssims socis i amics:

mai renunciarem a viure en una societat més justa, més lliure i una mica més feliç.

Sempre endavant!

Jordi Cuixart

10è President d’Òmnium Cultural

Presó de Soto del Real, 10 de juny del 2018