Actualitat

Denúncia internacional a les Nacions Unides per la vulneració de drets fonamentals

By 1 February, 2018 No Comments

L’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el vicepresident Oriol Junqueras i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez ja ha arribat a les Nacions Unides. Ho ha fet de la mà del prestigiós advocat britànic Ben Emmerson, expert en dret internacional i Drets Humans.

En coordinació amb les defenses dels tres presos polítics, Emmerson ha presentat una comunicació al Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària perquè confirmi si la situació de presó preventiva del Junqueras, Cuixart i Sànchez vulnera drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics. “Aquests empresonaments són inadmissibles: estan empresonats per les seves idees polítiques”, ha assegurat Emmerson en roda de premsa des de Londres i ha advertit: “les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent molt perillós per al dret a manifestació pacífica a tot el món”.

Emmerson considera que hi ha evidències clares que s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió, manifestació i participació. Podeu veure’n la roda de premsa.

L’advocat ha estat molt crític amb l’Estat espanyol i ha assegurat que “no està actuant com qualsevol país democràtic d’Europa”. Al seu torn, l’advocada especialista en Drets Humans Rachel Lindon ha recordat que “aquestes tres persones sempre han exercit el seu dret a manifestació de manera pacífica”. “L’Estat espanyol actua de manera dictatorial quan empresona oponents polítics i negant el seu alliberament amb l’objectiu de que abandonin les seves conviccions polítiques”. “Tot plegat constitueux una inadmissible violació dels seus drets fonamentals”, ha etzibat Lindon.

En els propers dies, aquest organisme de les Nacions Unides comunicarà al govern espanyol que ha rebut la petició i que inicia una investigació a partir de la qual els experts avaluaran els arguments elevats per Emmerson. i, posteriorment, el Grup de Treball es pronunciarà. Les conclusions no són vinculants però són un element de pes per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda o l’Iran.