ActualitatNewsNotícias

El relator especial de l’ONU per a la llibertat d’expressió insta l’estat espanyol a retirar les acusacions de rebel·lió

By 6 April, 2018 No Comments

Vilaweb / ACN

El relator especial de les Nacions Unides sobre llibertat d’opinió i expressió, David Kaye, insta les autoritats espanyoles a ‘abstenir-se de perseguir per rebel·lió figures polítiques i manifestants’ a Catalunya, segons recull un comunicat del Comitè de Drets Humans de l’ONU.

‘Les persecucions per rebel·lió que poden conduir a llargues condemnes a presó plantegen greus riscos de dissuadir el discurs totalment legítim, fins i tot si és controvertit’, ha assenyalat Kaye. Segons defensa, la llibertat d’expressió és ‘la pedra angular’ de tota societat ‘lliure i democràtica’ i continuarà així fins que desapareguin les controvèrsies polítiques actuals. En aquest sentit, el relator de l’ONU es mostra ‘preocupat’ que els càrrecs de rebel·lió per actes que no involucren violència contra alguns dels membres del govern, com Carles Puigdemont, puguin ‘interferir amb els drets de protesta pública i dissidència’.

L’expert recorda que la llei internacional de drets humans adverteix que ‘les restriccions només han d’imposar-se quan siguin estrictament necessàries i proporcionades per protegir els interessos de l’estat’. En aquesta línia, Kaye afirma tenir ‘l’esperança’ que l’estat espanyol ‘desplegui’ les seves institucions democràtiques per ‘fomentar espais de debat’ i trobi ‘eines de diàleg i reconciliació’ per a fer front a la situació política actual.

David Kaye, professor de dret a la Universitat de Califòrnia, és relator especial de les Nacions Unides sobre promoció i proteció del dret a la llibertat d’expressió i opinió des de l’agost del 2014.